Studenten promoten Drentse taal bij het Europees Parlement

Door 27 september 2016Nieuws

Twee studentes van de pabo in Emmen geven woensdag in Brussel een presentatie over het project ‘Bevordering Drents en Duits in de school’, waarvan Stenden Hogeschool in samenwerking met het Huus van de Taol in Beilen de trekker is. Op de Dag van het Nedersaksisch, woensdag 28 september ontvangt het Europees Parlement vertegenwoordigers van de verschillende Nedersaksische dialecten aan weerszijden van de Nederlands-Duitse grens, waaronder dus de afvaardiging van Stenden.

Meertaligheid

De hogeschool benadrukt het belang van meertaligheid. Een goede beheersing van twee of meer talen, waaronder de thuistaal, komt de ontwikkeling van kinderen ten goede, zo blijkt uit onderzoek. Ook voor de economische toenadering tussen de grenstreken is kennis van elkaars taal en cultuur essentieel. Daarom wordt aan de oostzijde van de grens steeds vaker Nederlands onderwezen en zijn er in Drenthe al basisscholen die Duits op het programma hebben staan.

Met streektaalbus naar Brussel

Op woensdag 28 september rijdt er een speciale streektaalbus via diverse haltes in Noord- en Oost-Nederland naar Brussel. In die bus zitten ook Alex Riemersma, lector Fries en Meertaligheid van Stenden Hogeschool, en de projectleiders Jan Kruimink en Peter Geerdink, beiden docent aan de pabo te Emmen. Kruimink benadrukt dat de meeste andere streektalen nog niet zo in het onderwijs verankerd zijn als het Drents. En dat heeft weer alles te maken met het project ‘Bevordering Drents en Duits in de school’.

Initiatief van Annie Schreijer-Pierik

De dag van het Nedersaksisch wordt georganiseerd door twee Europarlementariërs: de bekende Annie Schreijer-Pierik uit Twente en Jens Gieseke uit Emsland.

Bron: https://www.emmen.nu/nieuws/emmen/462315/studenten-promoten-drentse-taal-bij-het-europees-parlement.html