In Duitsland liggen de banen voor het oprapen voor werkzoekenden uit Overijssel

Door 13 oktober 2016Nieuws

De lonen zijn vergelijkbaar, het is vlakbij, werkloosheid is er nauwelijks, en bedrijven zitten te springen om goed personeel. Voor werkzoekenden uit het grensgebied van Overijssel is het verstandig om ook bij de Duitse buren op zoek te gaan naar een baan.

De Overijsselse grensgemeenten en het UWV werken nauw samen met het Duitse arbeidsbureau Agentur für Arbeit in Nordhorn. Binnen een jaar zijn al bijna 200 mensen uit Oost-Nederland in Duitsland aan het werk gegaan. De werkloosheid is er zo laag dat vacatures moeilijk te vervullen zijn.

Meer banen over de grens

In de gemeente Hardenberg zijn de afgelopen jaren veel bedrijven failliet gegaan. En hoewel de economie wel weer aantrekt is het voor veel mensen toch lastig werk te vinden in de buurt van Hardenberg. Net over de grens is juist veel vraag naar personeel in onder meer de metaalindustrie, horeca en zorg.

Mensen die werkervaring of een opleiding in die richting hebben kunnen vaak makkelijk aan de slag, en dat op nog geen half uurtje rijden van Hardenberg. Nog niet alle diploma’s worden over en weer erkend in Nederland en Duitsland, maar daar wordt wel aan gewerkt. Het gaat ook meestal om werk voor langere tijd, en geen uitzendcontracten.

Cultuurverschillen

Om in Duitsland goed te kunnen meedraaien is het wel belangrijk dat de werknemer de Duitse taal redelijk beheerst, zegt Vincent ten Voorde van het Duitse Agentur für Arbeit. Al is het vlakbij, je moet ook rekening houden met cultuurverschillen: “Duitsers zijn vaak wat formeler. In Nederland zijn we gewend snel te jijen en te jouen, en onze mening te geven, in Duitsland is er meer afstand op de werkvloer”.

Ook op gebied van bijvoorbeeld belastingen, verzekeringen en pensioenopbouw zijn er verschillen waar de werknemer rekening mee moet houden. De gemeenten, het UWV en het Agentur für Arbeit ondersteunen hierbij zodat de werknemer niet voor verrassingen komt te staan en een eerlijk loon overhoudt.

Bron: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=253867