Uitwisseling studenten Verkoopspecialist Alfa-college met ‘Einzelhandel’ BBS Lingen en BBS Papenburg

Door 26 februari 2018Nieuws

25 tweedejaars studenten van de opleiding Verkoopspecialist van het Alfa-college in Groningen hebben eind februari meegedaan aan het uitwisselingsproject “Succesvol in de regio” met twee Duitse beroepsopleidingen. Samen met Duitse studenten van BBS Lingen en BBS Papenburg hebben de mbo’ers in Papenburg een businessplan opgesteld en gepresenteerd.

De start van het project was op de locatie Boumaboulevard van het Alfa-college in Groningen. Ook stond er een stadstour door Groningen en een overnachting in Tolbert op het programma. De rest van de week stond in het teken van het opstellen, uitwerken en presenteren van een businessplan in Papenburg. Student Oussama Ramli: “Ik heb mijn klasgenoten nu op een hele andere manier leren kennen. Hartstikke leuk.”

Einzelhandel in Papenburg
De opleiding Detailhandel van het Alfa-college heeft al drie jaar een uitwisseling met ‘de afdeling ‘Einzelhandel’ van de BBS Papenburg. Het versterken van de onderlinge banden en kennisuitwisseling in de detailhandel zijn voor de begeleidende docenten Loraine Woldendorp, Marc Tilman en Jaap Woltjer heel belangrijk, net als de persoonlijke ontwikkeling van studenten. Docent Jaap Woltjer: “Naast het opstellen van een businessplan leren de studenten om in groepsverband te werken en om te gaan met de taalbarrière. Ook het verwerken van tegenslagen en de ervaring om zonder ouders op pad zijn belangrijke aspecten.”

Het project “Succesvol in de regio” is onderdeel van het Koepelproject Arbeidsmarkt Noord en wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland gefinancierd met middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung alsmede de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân.

Internationale ervaring
Het Alfa-college stimuleert studenten om internationale ervaring op te doen. Naast internationale projecten in de grensregio is het ook mogelijk om bijvoorbeeld stage te lopen in het buitenland.