Internationale delegatie RELOS3 op bezoek in Emmen

Door 20 september 2018Nieuws

Leren van regionale aanpak in Emmen

Een delegatie van 25 gasten uit vijf verschillende landen is deze week op bezoek in Emmen. Ze maken deel uit van het Europese project RELOS3. Dit is een project dat o.a. het Rijnland Instituut, Growing Emmen en de gemeente Emmen uitvoert met partners uit Estland, Italië, Malta, Polen en Spanje. Voor de Emmense partners is dit een unieke kans om hun aanpak met de bio-based economy te delen met het internationale gezelschap en ook de verbindingen met bedrijfsleven en onderwijs en de samenleving in het algemeen te tonen. 

Het project RELOS3 heeft als doel om bij regionale projecten de Slimme Specialisatie Strategie (RIS3), leidraad bij Europese middelen, toe te passen. In deze strategie wordt van elkaars projecten geleerd. Regio Emmen laat deze week niet alleen de aanpak zien van de bio-based economie, waarin de regio  koploper is in de groene chemie, maar ook hoe in Drenthe wordt gewerkt in andere sectoren, zoals de vrijetijds-economie. Voor de lokale aanpak is het belangrijk om goed samen te werken met partners.  Bij het project is daarom niet alleen de gemeente betrokken, maar ook het bedrijfsleven en het onderwijs spelen een rol.

Over sectorgrenzen heen

Donderdag zijn de deelnemers te gast in Parc Sandur (Emmen) op uitnodiging van het Rijnland Instituut en gemeente Emmen. Het Rijnland Instituut is een samenwerkingsverband tussen NHL Stenden Hogeschool, Alfa-college, Drenthe College en Hanzehogeschool. In dit netwerk wordt kennis ontwikkeld en gedeeld door en voor het regionale beroepsonderwijs (hbo en mbo) samen met partners in de beroepenvelden en overheden op het gebied van Duits-Nederlandse internationalisering. Voor de deelnemers van RELOS3 is het interessant om over sectorgrenzen heen te kunnen kijken en zich te laten inspireren door de thema’s van Rijnland Instituut: Taal en Cultuur, Toerisme en Vrijetijd en Techniek. Het Rijnland Instituut, Communities of Practice in Emmen en de gemeente Emmen vertellen over aanpak en beleid aan de hand van best practices.

Europese financiering

Het project RELOS3 duurt vijf jaar en wordt mede-gefinancierd door de Europese Unie via het programma Interreg Europe.