Grenslandconferentie

Op donderdag 9 mei j.l., de dag van Europa, vond de eerste Grenslandconferentie plaats in Venlo. De Grenslandconferentie is een initiatief van Raymond Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en verantwoordelijke voor grensoverschrijdende samenwerking en Stephan Holthoff-Pförtner, minister van Europese Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Succesvolle grensoverschrijdende samenwerking

De succesvolle grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen werd op 9 mei in Venlo met een drukbezochte eerste Grenslandconferentie gevierd. Ook werden de volgende stappen in de samenwerking besproken door de deelnemers te vragen: wat willen wij bereiken? Een interessante vraag, zeker ook voor het Rijnland Instituut.

Rol van het onderwijs

Bij verschillende thematafels en infosessies konden de deelnemers, vaak experts op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking, input leveren voor de prioterisering van doelen. Eén van de voornaamste thema’s is de rol van het onderwijs: hoe kan grensoverschrijdende samenwerking zo goed mogelijk worden ingezet om onze jeugd de kans te geven om op te groeien tot euregionale of zelfs Europese burgers?

Aangezien het Rijnland Instituut zich ook bezighoudt met deze vraagstukken, wordt het initiatief van de Grenslandconferentie met vreugde ontvangen. We kijken reikhalzend uit naar de volgende editie!